Hírek

Étkezés befizetés
26 júl. 2019 08:10

Tisztelt Szülők!   Tájékoztatom Önöket, hogy a kőbányai nevelési és oktatási intézm [ ... ]

Tovább olvassom
Kőbányai óvodai dolgozók sportvetélkedője
15 ápr. 2018 19:53

Nagy öröm számunkra, hogy a már hagyománnyá váló Kőbányai Óvodai Dolgozók Sportvetélked [ ... ]

Tovább olvassom
További hírek

Rólunk

 

ELÉRHETŐSÉG:

Óvodai telefonszámok:

433-56-31

264-98-85

 

EMAIL CÍM:

csodafaovoda.kobanya@gmail.com

 

Munkatársak

Szakmai elismerések

Programok

Élménybeszámoló Kutya terápiás foglalkozásról

„Egy szót sem szól, mégis megért.

Egy szót sem szól, mégis beszél hozzád.

Egy szót sem szól, mégis örök hűséget fogad.

Egy szót sem szól, mégis a világon a legjobban szeret.”

 

Intézményünkben 2017. december 11-én délelőtti program keretén belül Kutyaterápiás foglalkozást szerveztünk a csoportok számára, mely az egyik csoportszobában zajlott le.  A foglalkozást Lakos Judit szakvizsgázott gyógypedagógus vezette két kutyabarát társával együtt, és 3 betanított kutyával.

A kutyás terápia olyan foglalkozás, ahol kutya játszótárssal fejleszthetőek a gyermekek, játékos feladatokkal, koruknak és fejlettségi szintjüknek megfelelően. A kutyás terápia által fejleszthető a gyerekek kommunikációja, nagymozgásuk, finommotorikájuk, egyensúlyérzékük, ritmusérzékük, téri tájékozódásuk, térészlelésük, testtudatuk és figyelmük. A fejlesztett területek mellett a gyerekek önbizalma, biztonságérzete is jelentősen megnő, a magatartási problémák csökkenthetőek, a kutya segítségével a szorongó gyermek is bevonható a feladathelyzetbe.

A foglalkozást kíváncsian és érdeklődve várták a gyerekek, és mi felnőttek is, persze volt, aki kicsit félt a „találkozástól”. Jucus és segítőik először játékos előadást tartottak arról, hogy kell a gazdás, illetve a kóbor kutyákkal szemben viselkedni. Kérdéseket tettek fel, melyekre ügyesen válaszoltak a gyerekek. Különböző mozgásos feladatok is szerepeltek, ahol a gyerekek átbújhattak a kutyák hasa alatt, énekkel kísért játékos utánzó mozdulatokat is végezhettek, melyben a kutyák is részt vettek. A legnagyobb élményt a kutyák testközelsége jelentette a gyerekek számára, simogatták, vezették, és jutalomfalatkákat adhattak a kutyáknak. A foglalkozás végén Jucusék ajándékkal kedveskedtek a gyerekeknek, ami só-liszt gyurmában kutyamancs lenyomatot ábrázolt, melyet kiskosárban hoztak a kutyusok.

A foglalkozás elérte kitűzött célunkat, így szeretnénk hagyománnyá tenni óvodánkban a terápiát, ezáltal az állatok szeretetére való nevelést is szorgalmazzuk.

 

(Képek megtekinthetők a Galéria menüpontban)

 

Ferenczi Mária (Babi néni)